Ο ρόλος της Αιώρας στην Ψυχοθεραπεία

Η Αιώρα από ύφασμα για Aerial Yoga της εταιρείας Salachi βρίσκει εφαρμογή και στον τομέα της Ψυχοθεραπείας. Το ύφασμα που χρησιμοποιείται στις Αιώρες μας (100% NYLON 40 DENIER TRICOT) αγκαλιάζει το σώμα, προσφέροντας εξαιρετικά απαλή αίσθηση αλλά και ασφάλεια, στοιχεία που ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης που αποτελεί το Α και το Ω στον τομέα της Ψυχοθεραπείας. Έρευνα που διεξήχθη από 100 ψυχολόγους για ένα συνεχόμενο έτος, όπου κάθε ψυχολόγος είχε έναν πελάτη και μελετήθηκαν δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση η συνεδρία γινόταν στον χώρο του θεράποντος ιατρού με τη χρήση της «παραδοσιακής» καρέκλας του ψυχολόγου και, στη δεύτερη στον ίδιο χώρο, ο ασθενής ήταν ξαπλωμένος σε μια αιώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 69% των ασθενών στις συνεδρίες με την αιώρα ένιωθαν πιο απελευθερωμένοι και πρόθυμοι να «ανοιχτούν» στον ψυχολόγο, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίας έφευγαν πιο ανάλαφροι και ανακουφισμένοι. Μια ακόμη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι των ΗΠΑ αφορούσε 300 θεραπευτές που δοκίμασαν τη διαδικασία της ύπνωσης, κουνώντας ελαφρά την αιώρα ενώ ο ασθενής ήταν ξαπλωμένος μέσα σε αυτήν υπό τους ήχους χαλαρωτικής μουσικής. Η συντριπτική πλειοψηφία ανέφερε ότι ο χρόνος που χρειάστηκε για να επέλθει η κατάσταση της ύπνωσης έναντι των παραδοσιακών μεθόδων μειώθηκε κατά 25%. Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η αιώρα βρίσκει εφαρμογές όχι μόνο στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης αλλά και της πνευματικής.

Λίγα Λόγια από τις Ειδικούς…

Ελίνα Σαμαρά- Ψυχολόγος

Η Αιώρα είναι σαν ένα κουκούλι που αγκαλιάζει το σώμα και δίνει ταυτόχρονα την αίσθηση της αιώρησης και ελευθερίας. Το σώμα μπορεί να αφεθεί και να χαλαρώσει παρασέρνοντας το νου. Ο θεραπευόμενος προστατευμένος και ξαπλωμένος στο κουκούλι του, στον δικό του προσωπικό χώρο, δεν νιώθει εκτεθειμένος, δεν σκέφτεται πώς να σταθεί ή τι να κάνει το σώμα του και πώς είναι οι εκφράσεις του. Αντιθέτως μπορεί να βιώσει ευκολότερα το «είναι» του, την ύπαρξη του και να έρθει σε βαθύτερη και πραγματική επαφή με τον εαυτό του.

Η αιώρα από ύφασμα για Aerial Yoga της εταιρείας Salachi, έχει βοηθήσει πολύ τους πελάτες μου στις κρίσεις πανικού – ένα φαινόμενο πολύ συχνό στις μέρες μας – όπου το σώμα μοιάζει να καταλαμβάνει τον έλεγχο και ο άνθρωπος χάνει στιγμιαία την αίσθηση του εαυτού του και κυριεύεται από τον φόβο πως κάτι παθαίνει. Συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι η εφίδρωση και η ταχυπαλμία, ενώ σε έντονες κρίσεις μπορεί να υπάρξει και φόβος για απώλεια αισθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι:

 • Ταχυπαλμία
 • Εξάψεις
 • Ναυτία
 • Δύσπνοια
 • Πόνος στο στήθος
 • Πονοκέφαλος

Σε ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως εκείνο της αιώρας, ο θεραπευόμενος έρχεται να γνωρίσει το σώμα του και με την καθοδήγηση μου μαθαίνει να αναπνέει σωστά και να έχει επίγνωση πότε το σώμα του είναι σε ένταση και πότε σε χαλάρωση, αλλά και πώς λειτουργεί σε αυτές τις δύο καταστάσεις. Έτσι την επόμενη φορά μπορεί να έχει τον έλεγχο του εαυτού του και όταν λάβει τα λανθασμένα σήματα να μην «πέσει» στην ίδια παγίδα.
Ο άλλος τρόπος που χρησιμοποιώ τις αιώρες στην Ψυχοθεραπεία προσομοιάζει κατάσταση συνειδητής ύπνωσης. Ο πελάτης αφιερώνει μια ώρα την εβδομάδα καθαρά στον εαυτό του, όπου το μόνο που έχει να κάνει είναι να έρθει σε επαφή με αυτόν.
Ξαπλώνει και με την καθοδήγηση μου μπαίνει σε μια κατάσταση πλήρους χαλάρωσης – σωματικά και νοητικά- και επικεντρώνεται στο εδώ και το τώρα, σε αυτό που είναι αυτή τη στιγμή. Το συνειδητό αφήνει χώρο στο υποσυνείδητο να «πετάξει» ό,τι χρειάζεται, όπως καταστάσεις που είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα δημιουργούν στρες και «μπλοκάρουν» την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή του.
Έχω δημιουργήσει μια σειρά διαλογισμών που βασίζονται στην απελευθέρωση λαθεμένων πεποιθήσεων σε όλους τους τομείς, όπως υγεία, σχέσεις, αγάπη, χρήμα. Έτσι το άτομο αποβάλλοντας από το υποσυνείδητο τέτοιου είδους «μπλοκαρίσματα» ανακουφίζεται και δημιουργεί χώρο για κάτι καινούριο στη ζωή του…και η αλλαγή έρχεται.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου- Ψυχολόγος

Χρησιμοποιώ την αιώρα στη θεραπεία ενηλίκων για την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης και διαχείρισης στρες, όπως και για ασκήσεις νοερής απεικόνισης. Η χρήση της προσφέρει ένα απτικό ερέθισμα που περιβάλλει το σώμα του θεραπευόμενου προσφέροντάς του μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας αλλά και ηρεμίας.
Στην ψυχοθεραπεία παιδιών η αιώρα προσφέρεται επίσης για βαθιά χαλάρωση, νοερές εικόνες και διαχείριση άγχους, αλλά και για παιχνίδι και πειραματισμό με τις δυνατότητες του σώματος και ως μέθοδος συγκέντρωσης και προσοχής. Στο Yoga Hugs Special Kids η πρακτική είναι ομαδική ή ατομική και η αιώρα προσφέρει ένα απτικό ερέθισμα, το οποίο μπορεί να έχει ανακουφιστικά αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα του παιδιού. Το παιδί μπορεί να ηρεμήσει και να απομονωθεί από τα εξωτερικά ερεθίσματα, να νιώσει ασφάλεια και να μπει σε χαλάρωση πιο εύκολα. Πιο συγκεκριμένα μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η αιώρα είναι:

 • Συμβάλλει στην προσοχή και τη συγκέντρωση, καθώς απαιτείται εγρήγορση του εγκεφάλου ώστε να σταθείς και να ισορροπήσεις, όπως και να πραγματοποιήσεις μία στάση
 • Συμβάλλει στον κινητικό συντονισμό, καθώς πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά όλα τα άκρα, ώστε να ισορροπήσεις σε μία θέση πάνω στην Αιώρα.
 • Μπορεί να γίνει απίστευτα διασκεδαστική, προσφέρει ικανοποίηση και ενθουσιασμό
 • Ενδυναμώνει παιδιά με χαμηλό μυϊκό τόνο
 • Διεγείρει το αιθουσαίο σύστημα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί το παιδί σε όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις
 • Διεγείρει το ιδιοδεκτικό σύστημα

Η Αιώρα είναι σαν ένα κουκούλι, που «αγκαλιάζει» το σώμα και δίνει ταυτόχρονα την αίσθηση της αιώρησης και ελευθερίας.

Ελίνα Σαμαρά

Γνωρίστε την Ambassador μας

Η Ελίνα Σαμαρά αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε την πρακτική της στο Π.Π.Α (Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας) για άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες, ενώ για δύο χρόνια πραγματοποίησε Συστημική Ψυχοθεραπεία σε ζευγάρια και οικογένειες. Στη συνέχεια παρακολούθησε ειδίκευση στη Γνωστική/Συμπεριφορική Θεραπεία, με εμβάθυνση στις κρίσεις πανικού και τις αγχώδεις διαταραχές, ενώ για ένα χρόνο εκπαιδεύτηκε ως Κλινική Ψυχολόγος (ISO) στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, γεγονός που – όπως αναφέρει η ίδια – αποτέλεσε πολύ σημαντική εμπειρία στην επαγγελματική της πορεία. Τέλος, παρακολούθησε επί τρία χρόνια ειδίκευση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt.

Η αγάπη της στον ολιστικό τρόπο ζωής την οδήγησε σε περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στην Theta Healing (ενεργειακή μέθοδο) και σε σεμινάρια Life Coaching και Νόμου της Έλξης. Σε συνεργασία μάλιστα με τον ψυχολόγο Χρήστο Αραμπατζή, πραγματοποιούν σεμινάρια, για τον Νόμο της Έλξης. Θέλοντας να εντάξει την Αιώρηση ως μέθοδο Ψυχοθεραπείας, παρακολούθησε εκπαίδευση πάνω στην Aerial Yoga και είναι πιστοποιημένη Aerial Yoga Instructor.

Εργάζεται ιδιωτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είτε με επισκέψεις στον χώρο της είτε μέσω Skype, με πελάτες από άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν και τα τρία πρώτα χρόνια της καριέρας της βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, πλέον τη βρίσκετε στο γραφείο της, στην πόλη του Βόλου.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ψυχοθεραπεία

Στην ψυχοθεραπεία παιδιών, η Αιώρα προσφέρεται επίσης για βαθιά χαλάρωση, νοερές εικόνες και διαχείριση άγχους, αλλά και για παιχνίδι, πειραματισμό με τις δυνατότητες του σώματος και ως μέθοδος συγκέντρωσης και προσοχής.

Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Γνωρίστε την Ambassador μας

Η Αγγελική Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία και πιστοποιημένη θεραπεύτρια CBT παιδιών και ενηλίκων. Από το 2006 διατηρεί το ιδιωτικό γραφείο «Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιού και Ενηλίκου» όπου εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με παιδιά και ενήλικες. Πραγματοποιεί ημερίδες ευαισθητοποίησης για θέματα Ψυχικής Υγείας σε γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και ερευνών και διεξήγαγε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις μεθόδους πρώιμης παρέμβασης στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Μαζί με την Χριστίνα Μάτση έχουν ιδρύσει το Yoga Hugs Special Kids, όπου εισηγούνται ομαδικά και ατομικά μαθήματα yoga σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Facebook: ypostirixi.net | YogaHugsSpecialKids
Τηλέφωνο: +30 210 9227 733 |+30 694 4387 093