Skip to main content

Ο ρόλος της Αιώρας στην Φυσικοθεραπεία

Η Αιώρα από ύφασμα για Aerial Yoga της εταιρείας Salachi (100% NYLON 40 DENIER TRICOT) αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο της σύγχρονης Φυσικοθεραπείας, όσον αφορά την αποκατάσταση των ασθενών από διάφορες μυοσκελετικές, αναπνευστικές και νευρολογικές παθήσεις.
Κατά την αιώρηση ο ασθενής έχει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους Φυσικοθεραπείας, γεγονός που του επιτρέπει να επιδοθεί σε ήπιας μορφής άσκηση.

Λίγα λόγια από την Ειδικό…

Έχοντας συναντήσει πολλές διαφορετικές παθήσεις σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, αναζητώ διαρκώς νέες μεθόδους και προσεγγίσεις που μπορούν να ωφελήσουν το εκάστοτε περιστατικό.
Η ιδέα να χρησιμοποιήσω την αιώρα από ύφασμα για Aerial Yoga της εταιρείας Salachi ως μέσο Φυσικοθεραπείας, γεννήθηκε μόλις έκανα το εκπαιδευτικό και τα πρώτα μαθήματα στην Aerial Yoga. Από προσωπική εμπειρία, αλλά και από την παρατήρηση της μέγιστης εξέλιξης των ασκουμένων σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνειδητοποίησα πως η αιώρα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στην αποκατάσταση ασθενών. Η Αιώρηση προσφέρει στον ασθενή την αίσθηση της «ελαφρότητας» του σώματός του και κατ’ επέκταση οδηγεί στο «ξεκλείδωμα» της κίνησης και την έναρξη της ήπιας αρχικά άσκησης. Πολλές φορές κατά την άσκηση οι ασθενείς δυσκολεύονται ακόμα και στο να ξαπλώσουν σε οριζόντιο επίπεδο (δάπεδο/κρεβάτι). Ο πόνος στη μέση και τα ισχία, καθώς και η δυσκαμψία των περισσότερων ασθενών, τους εμποδίζει από το να εφαρμόσουν τις περισσότερες ασκήσεις, οπότε συνήθως απογοητεύονται από τη δυσκολία της εφαρμογής της άσκησης και δυσπιστούν απέναντι στην αποτελεσματικότητά της. Επίσης οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις ή βρίσκονται σε κατάσταση έξαρσης πόνου, αισθάνονται συχνά κόπωση, στρες και απογοήτευση. Αντίθετα μέσα από την εμπειρία της εξάσκησης και της αιώρησης ο ασθενής βιώνει την διαδικασία της αποκατάστασης ως παιχνίδι, ως μια ευχάριστη διαδικασία, βατή, κατανοητή και άμεσα συνδεδεμένη με τις αισθήσεις του.
Η αιώρηση μπορεί να τους προσφέρει μια ουσιαστική βαθιά απελευθέρωση του σώματος και ποιοτική χαλάρωση, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σημαντικό ψυχοσυναισθηματικό αρωγό στην αποκατάσταση του ασθενούς.

Τα οφέλη και οι χρήσεις της αιώρας στην Φυσικοθεραπεία είναι πολλαπλά:

Προσφέρει έντονη διάταση σε κάθε επιθυμητή περιοχή χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος. Ειδικά στην περίπτωση των παθητικών διατάσεων που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των περισσότερων θεραπειών ο/η φυσικοθεραπευτής δεν μπορεί να καταφέρει τόσο έντονη διάταση με το σώμα του στο σώμα του ασθενούς. Αντίθετα, έχοντας την καθοδήγηση του θεραπευτή μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με έναν τρόπο πολύ πιο ευχάριστο.
Η χρήση του υφάσματος, η κατάσταση αιώρησης και η έλλειψη σταθερότητας, αναγκάζουν τον ασκούμενο να αναπτύξει σύνθετα κινησιολογικά πρότυπα χρησιμοποιώντας περισσότερες μυϊκές συνέργειες και δεξιότητες. Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση διαφορετικών περιοχών του σώματος, η ισορροπία και η κιναισθησία, είναι οι βασικοί στόχοι κάθε θεραπευτικής προσέγγισης και επιτυγχάνονται με τον πιο ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο.
Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε ένα φυσικοθεραπευτήριο με τα μηχανήματα και τις ηλεκτροθεραπείες, η ενασχόληση με κάτι ευχάριστο με ωραία αίσθηση και έντονο χρώμα – ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ουσιαστικά – βγάζει τον ασθενή από την αρνητικά φορτισμένη ιδέα του νοσοκομείου, της ασθένειας, του προβλήματος και του πόνου.

Χρησιμοποιώ την αιώρα στα περισσότερα περιστατικά που παρακολουθώ, είτε σε μεμονωμένες ασκήσεις, είτε σε ολόκληρη μονόωρη πρακτική.

Μέσα από την παρατήρηση συμπεραίνω πως τα μεγαλύτερα οφέλη τα βλέπουμε σε:
– Στρεβλώσεις σπονδυλικής στήλης (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση)
– Νευρολογικά περιστατικά
– Περιστατικά ανισοσκελίας
– Πελματιαίες δυσπλασίες, ραιβοποδία – βλαισοποδία, πλατυποδία
– Ισχιαλγία
– Δισκοπάθειες
– Κήλες
– Αρθρίτιδες (μόνο ελαφρά κίνηση, όχι το βάρος του σώματος)
– Αυτοάνοσα νοσήματα (μέσα από την εξισορρόπηση των ψυχοσωματικών ανισορροπιών)

Η Αιώρηση μπορεί να τους προσφέρει μια ουσιαστική, βαθιά απελευθέρωση του σώματος και ποιοτική χαλάρωση, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σημαντικό ψυχοσυναισθηματικό αρωγό, στην αποκατάσταση του ασθενούς

Χριστίνα Αναγνώστου

Φυσικοθεραπεία

Γνωρίστε την Ambassador μας

Η Χριστίνα Αναγνώστου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε πολύ μικρή ηλικία όταν ξεκίνησε ενόργανη γυμναστική. Γνώρισε τη Yoga στα φοιτητικά της χρόνια, όσο ακόμη σπούδαζε Εικαστικός με ειδικότητα στη Γλυπτική. Η συνεχής αναζήτηση του Σώματος και του Πνεύματος την οδήγησε στο μονοπάτι της διδασκαλίας που εμπνέει τη Γνώση και την Αλλαγή. Μέσα από την εκπαίδευση της στη Yoga και Aerial Yoga και τις πρώτες της διδασκαλίες άρχισε να γνωρίζει και να μεταδίδει την αγάπη για το σώμα. Στη συνέχεια θέλησε να κατανοήσει βαθύτερα τις λειτουργίες του σώματος και την αποκατάστασή του. Με περαιτέρω εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Yoga Therapy και την Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Δυσλειτουργιών άρχισε να εργάζεται σε φυσικοθεραπευτήριο, με βασικό εγχειρίδιο τη Yoga και την Αιώρηση που προσφέρει το Ύφασμα. Η πρακτική προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασκούμενου και αποτελεί μια ολιστική θεραπεία. Για εκείνη η Yoga είναι ο δρόμος για να έρθουμε πιο κοντά στον πραγματικό εαυτό μας, σε σύνδεση με το σώμα μας, το οποίο αποτελεί τον καλύτερο Δάσκαλο. Άλλωστε η διδασκαλία είναι πρωτίστως μαθητεία.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Website: www.kyriakisphysicaltherapy.gr
Τηλέφωνο: +30 6944 833 631 | +30 210 9012 271 |+30 210 9020 091