Skip to main content

Ο ρόλος της Αιώρας στην Εργοθεραπεία

Η αιώρα από ύφασμα για Aerial Yoga της εταιρείας Salachi (100% NYLON 40 DENIER TRICOT) γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μέσο στη θεραπεία του αυτισμού. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως η χρήση αιώρας μας ενεργοποιεί πολλές αισθήσεις, απαραίτητες για την ανάπτυξη της ικανότητας συγκέντρωσης ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει πως όταν αυτές οι αισθήσεις ενεργοποιούνται και ενσωματώνονται στις καθημερινές λειτουργίες του και η ικανότητα συγκέντρωσης καλλιεργείται αυτόματα. Η χρήση της είναι αποδεδειγμένα πολύτιμη στη θεραπεία αυτιστικών ατόμων, καθώς συνδυάζει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων αισθήσεων και ικανοτήτων μαζί με το αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας.
Τέλος, η αιώρα Salachi στην κυριολεξία αγκαλιάζει το σώμα ενός παιδιού ή ενήλικα σαν ένα «κουκούλι», όπως περίπου θα έκανε και η ειδικά σχεδιασμένη κούνια (sensory swing) που χρησιμοποιείται στην Εργοθεραπεία.

Λίγα λόγια από τον Ειδικό…

Σάββας Κελλίδης- Εργοθεραπευτής, Ιδιοκτήτης του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Κίνητρο και Κίνηση

Το απτικό σύστημα, η αίσθηση δηλαδή της αφής, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Απτικές πληροφορίες λαμβάνουμε από υποδοχείς που βρίσκονται στο δέρμα μας, από το κεφάλι ως τα κάτω άκρα. Αυτές οι πληροφορίες αφορούν την αφή, τον πόνο, τη θερμοκρασία και την πίεση. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για την αντίληψη του περιβάλλοντος, καθώς και για τις αυτόματες αντιδράσεις επιβίωσης.
Το αιθουσαίο σύστημα μας δίνει πληροφορίες ώστε να αντιληφθούμε τη θέση του σώματος μας στο χώρο. Είναι υπεύθυνο για την κίνηση και ισορροπία και είναι κρίσιμο για τη διατήρηση του στασικού ελέγχου.
Τέλος, το ιδιοδεκτικό σύστημα μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την κίνηση των μερών του σώματος. Τόσο το αιθουσαίο όσο και το ιδιοδεκτικό σύστημα ενεργοποιούνται με την κίνηση και τη βαρύτητα. Τα συστήματα αυτά επηρεάζουν πολύ τον μυϊκό τόνο του παιδιού και δεξιότητες όπως την οπτικο-χωρική αντίληψη, την εικόνα σώματος, τον κινητικό σχεδιασμό, τη συναισθηματική ασφάλεια, τις κοινωνικές δεξιότητες και άλλα πολλά.
Η αιώρα για Aerial Yoga ανήκει στον βασικό εξοπλισμό για τους εργοθεραπευτές, καθώς και για άλλες παιδιατρικές ειδικότητες (όπως φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία). Πέρα από θεραπευτικό εργαλείο μπορεί να γίνει και παιχνίδι, διασκέδαση και ψυχαγωγία για ένα παιδί, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο. Χρησιμοποιείται κυρίως στην εργοθεραπεία μέσα από το πρόγραμμα της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, καθώς το παιδί παίζοντας και αλληλεπιδρώντας μέσα στο ύφασμα έρχεται σε επαφή με έντονα απτικά, ιδιοδεκτικά και αιθουσαία ερεθίσματα. Δραστηριότητες που απαιτούν «σκληρή δουλειά» κάνουν τους μύες και τις αρθρώσεις να ενεργοποιούνται. Έτσι το παιδί έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει άνω και κάτω άκρα, να αποκτήσει καλύτερο στασικό έλεγχο, βελτιωμένες ισορροπιστικές αντιδράσεις και κινητικό σχεδιασμό, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να περάσει από τη μια στρώση της αιώρας στην άλλη (Μια αιώρα εργοθεραπείας αποτελείται από τρία διαδοχικά επίπεδα υφάσματος). Επίσης το παιδί έχει τη δυνατότητα να ισορροπήσει και να προσπαθήσει να σταθεί όρθιο ή να κάνει πηδηματάκια και να χρησιμοποιήσει την αιώρα σαν τραμπολίνο. Επιπλέον δραστηριότητες με το παιδί είτε σε κάμψη είτε σε έκταση (από πρηνή θέση) έναντι στη βαρύτητα, είναι το «ψάρεμα», τα παιχνίδια στόχων (βλ. κορίνες, μπάσκετ), παιχνίδια ενίσχυσης της λεπτής κίνησης (βλ.χάντρες, καρφάκια σε pegboard, τουβλάκια), αντιγραφές σχεδίων και άλλα πολλά.

Η Αιώρα για Aerial Yoga και η Sensory Swing ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό για τους εργοθεραπευτές, καθώς και για άλλες παιδιατρικές ειδικότητες. Πέρα από θεραπευτικό εργαλείο μπορεί να γίνει και παιχνίδι, διασκέδαση και ψυχαγωγία για ένα παιδί είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

Σάββας Κελλίδης

Εργοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Γνωρίστε το κέντρο ειδικών θεραπειών κίνητρο και κίνηση

Το Κίνητρο και Κίνηση είναι ένα Κέντρο Ειδικών Θεραπειών που σκοπό έχει να παράγει σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης σε παιδιά με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Από τους πρώτους μήνες της ζωής του ως και τη μετεφηβική ηλικία σχεδιάζονται και παρέχονται εξατομικευμένα, θεραπευτικά προγράμματα, προκειμένου το παιδί να λειτουργήσει στις καθημερινές του ανάγκες και να συμμετέχει μέσα στο κοινωνικό σύνολο (International Classification of Functioning, World Health Organization).

Ο Ambassador μας από Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Κίνητρο και Κίνηση: Σάββας Κελλίδης

Στοιχεία Επικοινωνίας: