ΑΙΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - Salachi Skip to main content

ΑΙΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έρευνα/Σύνταξη: Μαριλένα Βασιλειάδου

Ας ξεκινήσουμε με το εξής ερώτημα: Τί κοινό έχουν ο τομέας της Εργοθεραπείας με την τέχνη της Αιώρησης;

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Εργοθεραπεία ως τομέας, βοηθάει άτομα με νοητικές και σωματικές ιδιαιτερότητες, να ολοκληρώσουν καθημερινές δραστηριότητες ή απλές, μεμονωμένες δράσεις. Ένας εργοθεραπευτής, έχοντας λάβει εκπαίδευση σε τομείς όπως η Ανατομία, Φυσιολογία, Νευρολογία και Ψυχολογία, είναι σε θέση να βοηθήσει έναν ασθενή με εγκεφαλικό, να (ξανα)μάθει να κάνει μόνος του μπάνιο, μέχρι μια ομάδα αυτιστικών παιδιών, να επικοινωνούν και να παίζουν μεταξύ τους. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έρχεται η τέχνη της Αιώρησης ως θεραπευτικό μέσο επίτευξης των παραπάνω. Ο όρος DCA (Developmental Circus Arts), πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την καθηγήτρια τεχνών τσίρκου, Jackie Davis, όταν η ίδια σπούδαζε Νευρολογία στο Πανεπιστήμιο του British Columbia, με στόχο να περιγράψει τη φιλοσοφία και πρακτική της Εναέριας Τέχνης, ως μέσο ανάπτυξης των σωματικών, κοινωνικών, συναισθηματικών και γνωστικών ικανοτήτων, σε άτομα νεαρής ηλικίας. Παρόμοιες πρακτικές, εφαρμόζονται ήδη από εργοθεραπευτές σε σχολεία και εκπαιδευτήρια, χάρη στις πρωτοπόρους Jil Magilo και Carol McKinstry, που ανέπτυξαν το πρόγραμμα “Circus in Schools” (Το Τσίρκο στα Σχολεία). Κανείς πια, συναντά Αιώρες για Aerial Yoga, ως εργαλεία fitness, σε στούντιο και γυμναστήρια και ως εργαλεία θεραπείας σε τομείς όπως η Εργοθεραπεία, η Ψυχοθεραπεία και η Φυσικοθεραπεία.

Καθώς αναλύουμε τη χρήση της Αιώρας για Aerial Yoga στον τομέα της Εργοθεραπείας, θα αναφέρουμε επιγραμματικά, μερικά από τα σημαντικά οφέλη της Αιώρησης, όπως περιγράφονται από Ειδικούς που την εφάρμοσαν σε διάφορα περιστατικά. Χάρη στο θετικό περιβάλλον που δημιουργεί η Αιώρα μέσα στο «κουκούλι» της, ένα παιδί με αυτισμό, νιώθει ασφάλεια και αυτονομία, ελεύθερο να κινηθεί όπως επιθυμεί και να απολαύσει κοινές δραστηριότητες με άλλα παιδιά. Η όλη θεραπευτική διαδικασία, στοχεύει στο να καταλάβει το παιδί ή ο ενήλικας, τη σχέση και επαφή του με ένα αντικείμενο μέσα στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως αναφέρει o circus artist John-Paul Zaccarini, πρόκειται για έναν «διάλογο» μεταξύ Ανθρώπου και Αιώρας.

Τα καλά νέα είναι πως η Αιώρηση ως μέσο θεραπείας, αναπτύσσεται ραγδαία και στην Ελλάδα, σε πρότυπα θεραπευτικά κέντρα, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα. Ο ιδιοκτήτης του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών «Κίνητρο και Κίνηση», Σάββας Κελλίδης, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των μέσων θεραπείας για παιδιά με Αυτισμό, συνεργάστηκε με την εταιρεία Salachi, με στόχο την κατασκευή κούνιας εργοθεραπείας (sensory swing) αποκλειστικά από υφάσματα για Aerial Yoga Salachi. Έχοντας δοκιμάσει την κατασκευή για ορισμένο διάστημα, αναφέρει: «Το παιδί, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας μέσα στο ύφασμα, έρχεται σε επαφή με έντονα απτικά, ιδιοδεκτικά και αιθουσαία ερεθίσματα. Δραστηριότητες που απαιτούν «σκληρή δουλειά», κάνουν τους μύες και τις αρθρώσεις να ενεργοποιούνται. Έτσι, το παιδί έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει άνω και κάτω άκρα, να αποκτήσει καλύτερο στατικό έλεγχο, βελτιωμένες ισορροπιστικές αντιδράσεις και κινητικό σχεδιασμό, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να περάσει από τη μία αιώρα στην άλλη (βλ.τριπλή αιώρα)».

Προσαρμόζοντας λοιπόν, τεχνικές αιώρησης σε θεραπευτικούς τομείς και ενθαρρύνοντας άτομα με ιδιαιτερότητες να έρθουν σε επαφή με αυτές τις τεχνικές, τους δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουν δυνατότητες που δεν γνώριζαν ότι έχουν, ενώ συγχρόνως ενημερώνουμε ένα ευρύτερο κοινό σχετικά με τις πολλαπλές, ευεργετικές χρήσεις της Αιώρας Salachi. Η Αιώρηση, δεν αποτελεί απλά μια προσωρινή διαφυγή από την καθημερινότητα, αλλά μπορεί και αλλάζει τη ζωή μας προς το καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση